Marimecs ondersteunt vissers met hun ENERGIEVIS-subsidieaanvraag: Minder energieverbruik in de visserij

Jul 18, 2023

Vanaf 22 augustus hebben vissers met een MFL1- of MFL2-vergunning de mogelijkheid om een subsidieaanvraag in te dienen bij de overheid voor het verduurzamen van hun schip. Marimecs, ervaren in het retrofitten van bestaande schepen en het ontwikkelen van nieuwe duurzame ontwerpen, is een samenwerking aangegaan met Werft Shipbuilding van Urk. In deze combinatie zijn wij in staat om visserijbedrijven te ondersteunen en adviseren bij dit proces om te onderzoeken welke investeringen passend zijn en zo een goed en compleet investeringsplan kunnen indienen.

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap is het beoordelen van de mogelijkheden, ook wel een assessment genoemd. We voeren dit assessment per vaartuig uit, omdat elke subsidieaanvraag individueel moet worden ingediend.

Bij Marimecs richten we ons in deze fase voornamelijk op het operationeel profiel, de energiehuishouding, beschikbare ruimte en andere optimalisaties. Dit doen we door vragen te beantwoorden zoals:

  • Hoe kunnen we de weerstand van uw onderwaterschip optimaliseren? Door te kijken naar bijvoorbeeld de trim of aanstromen op schroef en appendages.
  • Welke straalbuizen en boegschroeven functioneren goed voor uw schip?
  • Welke alternatieve voorstuwingsinstallaties zijn toepasbaar op uw schip en wat is het rendement van een nieuwe aandrijflijn, alternatieve energieopwekking en het hotelbedrijf?
  • Kunt u overstappen op hernieuwbare brandstof of aangepaste aandrijvingsinstallaties en wat zijn de gevolgen daarvan voor de range en de beschikbare ruimte?
  • Welke constructieaanpassingen zijn er nodig om deze voorgestelde oplossingen voor u door te voeren?

De voordelen

De kracht van onze samenwerking ligt in de gezamenlijke kennis en uw expertise als visser. Ons doel is om een schip te realiseren dat perfect aansluit bij uw wensen. U brengt met uw bemanning immers veel tijd door op uw schip. Wij bieden oplossingen die zorgen voor een goed werkbaar vissersvaartuig dat efficiënt opereert en uw schip klaarmaakt voor de toekomst. Zo kunnen we allemaal nog lang genieten van de pracht van het vissen, net zoals we vroeger deden.

Marimecs is gespecialiseerd in scheepsconversies, het vervaardigen van constructieplannen en het ontwerpen van scheepssystemen. Daarnaast is de in-house ontwikkelde CFD-techniek een integraal onderdeel van elk ontwerp project. Werft Shipbuilding heeft zijn roots op Urk, een werf van vissers voor vissers. Daar zijn we trots op. Samen met vaste onderaannemers werken we aan duurzame vissersboten. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden voor uw schip. Het is verstandig om nu te verduurzamen. Er is een budget van €20 miljoen beschikbaar en het maximale subsidiebedrag per eigenaar van één of meer vissersschepen is €1,25 miljoen.

Van assessment tot offerte

Na de assessmentfase zullen we gedetailleerde opties bespreken op het gebied van engineering en uitvoering, zodat we een offerte kunnen opstellen die u kunt indienen, samen met uw begroting.

Wilt u meer weten over onze bijdrage en hoe we kunnen ondersteunen? Neem dan snel contact op met Jelle Grijpstra van Marimecs of Pieter Pruiksma van Werft Shipbuilding. Doe dit snel want de einddatum voor het indienen van de subsidie aanvraag is al 21 november 2023.

Uitgebreide informatie over de subsidie vind u op de website Rijksdienst voor Ondernemers.

Jobs

Services

About us

Projects

Contact

Marimecs is part of the MP Group . Together we offer a unique combination of services for shipyards, owners and suppliers.